2011. június 27., hétfő

AZ LMP KIÁLL MELLETTÜNK (???)



 







://www.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=107056

Sok ellenvetésem van a cikk jegyzőjének, illetve az LMP egyéb helyekről is ismert véleményének-állásfoglalásának felvetéseihez.

Vegyük az alaphelyzetet.

Jelenleg diplomás túlképzés van, ami önmagában nem rossz, inkább jó dolog. A kiművelt fők száma többletérték, márpedig engedtessék meg, hogy mindegy, milyen szinten, rész-szinten, vagy társadalmilag nehezen értékelhető marginális szegmens szinten is, a szerzett, egyetemeken, főiskolákon, netán felsőfokú képesítést adó OKJ képzésen szerzett tudás, a nem-tudáshoz viszonyítva össznépi tudástöbblet. Potenciális haszon. A képzések zöme, az állami támogatású, a kvázi és látszólag ingyenes, és a fizetős is, tekintettel arra, hogy a tudásanyag minden esetben ugyanaz, a maga összetettségében, oktatott tematikájában, vizsgái szigorában olyan szakemberek képez, akik végzettségük szerinti szakmában bizton megállnák helyük.
Gazdasági válság van, nem csak itt, ebben a csonka, vagy épp nekünk méretezett kishazában, de szerte, mindenfelé. A válság alapja itt és most, nem a közgazdaságilag oly ismerős túltermelési válság, nem katasztrófahelyzet okozta válság, hanem - miért nem mondja már ki valaki annyi ráutaló jel, köztes félbukások kezelése után – a pénzvilág ön-túlterjeszkedése. Kontroll nélküli túlterjeszkedés, ahol számlapénz gyár alapon bebukhat Anglia ősi bankja, egyetlen személy üzelmei miatt,, ahol egy fél nemzetet kell a szarból kihúzni a fedezet nélküli hitelek miatt a vezető USA kormányzatnak, s ahol ennek eredményeként az európai pénzintézetek skrupulus-mentesen visznek-vezényelnek birka, jobblétet áhító kisembert magukkal együtt totális csődbe.


Ne menjek vakvágányra! Mit mond Shakespeare? Kölcsönt ne végy, ne adj! Osztom? Dehogy!

Kapitalizmus van. A tőke, a vállalkozás általában pezsgő világa, a maga háromszáz éves kifinomult vadságával, elkerülhetetlen, kivédhetetlen monopolista törekvéseivel, döglődőn és életerősen.

Mit tehet ebben a helyzetben a tanult, képzettsége szerinti munkához nem jutó diplomás?
Nyel, barátom! Nyel nagyot és megtanul újra élni! Megtanulja, hogy a túlélés a fontos! Elfogadja, hogy minden bevétel bevétel, amin kenyeret vehet, ha mást nem is! Bliccel a metrón, villamoson és kibeszéli magát, ha elkapják. Időszakosan, ésszel kiköti a villanyórát, amivel nem csak maga szerez sajátmagának csöppnyi könnyűséget, de előbb-utóbb munkahelyet teremt az ellenőrzőknek, akik majd seperc rájönnek arra, lopja a gázt, az áramot, vizet. Megtanulja, hogy szemetet szedni hasznos. Megtanulja, hogy havat lapátolni, hasznos. A befolyó, semmi-forint értékét tanulja meg értékelni.


Az, hogy közben, mert rabszolgamunkát végez, a szedett szemetet az első sarkon elszórja, a lazsálás lehetőségeit maximálisan kihasználja, az neki, de a többi sorsosának sem felróható, természetes, emberi hozzáállás.

Vegyünk, egy átlagosan képzett, átlagos jegyekkel minden vizsgát abszolvált, munkanélküli szociológust. Van ésszerű körülmények között elhelyezkedési lehetősége végzett, túlkínálatos, csókos, pártorientáltan kiválasztó, elfogadó, vagy elutasító szakmavilágban? Ugye, nincs?
Ki a hibás, hogy így alakult a helyzet?

Győriványi Sándor,
Kiss Gyula
Kiss Péter 1.
Harrach Péter
Kiss Péter 2.
Burány Sándor
Csizmár Gábor
Kiss Páter-Péter 3.
Lamperth Mónika
Szűcs Erika
Herczog László
Matolcsi György
Czomba Sándor
Nagy Róza
Cséfalvay Zoltán,
volt munkaügyi és szociális-munkaügyi miniszterek!

A felsorolt elvtársak csak egyvalamihez nem értettek, Ahhoz, hogy tervezni kell, mégpedig közelítően jól kell tervezni egy nemzetgazdaság bognár, kádár, mezőgazdasági gépszerelő, bádogos, villanyszerelő, mentő, műtős, pincér és lángossütő, megannyi más szakma-igényét, a legkeményebb kapitalizmusban is. Az, hogy a kisspéterek visszatérőn hozzá-nem értők, pozícióba bújtatott párt-nyikhajok, még mai párnyikhajoknak se szúrjon most szemet!
A legszomorúbb, hogy minden vezető alatt apparátus, magas létszámú aktatologató és léhűtő dolgozott.


Kedves LMP!
A világot megváltani, kurvára kevés az ideológia!
Az, hogy végzettségednek megfelelő állást kapj, mese, álomvilág! Nézz körül, ha máshol nem saját, parlamenti padsoraidban! Mennyi a hozzáértő és mennyi köztük a választás hozta slepp?
Szakszervezeti, - félve mondom - a szociáldemokrácia elveit vallón, s annak mentén élő alapon kéne civil szerveződés, amibe belefér a hómunkára készülő diplomás, a hiteleiből vett lakásából kiakolbólított, a nyugdíj-nyögdíj előtti itt-ott megtalálható munkás, a beszari alkalmazott, a rendőr, a katona (de sok harcot, háborút nyertünk az elmúlt háromszáz évben), a hajlékra vágyó hajléktalan, a munkára éhes cigány, és a tisztességén, tehetségéből meggazdagodott.


Értem én az LMP igazát, de nincs igaza.
Élni kell. Azt csak munkából szerzett pénzből lehet.
Kivételek, többnyire a maffiózók, és a parlamenti képviselők.

Persze, tévedhetek.

Balog Gábor
-csataloo-
2011-06.23.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése