2012. június 12., kedd

ANZIX



A kövér agitpropos elment Romániába, hogy megmondja az ottrekedt másfél-kétmilliónyi magyarnak, mi a jó nekik. Elkísérte az onnan elszármazott, aki ma több mint húsz éve innen, itthonról, hol párt-, hol kormányfizetésből tudja az ottani frankót.
Jól beszóltak mindenkinek, aki nem dicsérte eszük, világnézetük, idoljaik.
Még a szerencsétlen helyi irodalmi nagyságnak, a székely apostolnak, Nyírő Józsefnek is csak ártottak.
Nyírő, Magyarországon a Rákosi korszakban, de a Kádár korszakban is a tiltottak listán szerepelt. A Trianon utáni Erdélyről keservvel, szépen megírt könyveit könyvtárban nem találta az akkor felnövő ifjúság, a megmaradtakat kincsként őrizték polgárporták könyvespolcai, s csak elvétve került szem elé egy-egy halinaborításos kiadvány az ócskapiacok könyvárusainál. Életrajzát nem tanították, fasiszta-nyilas szimpátiájára, fény nem derült.
Reflektorfénybe tették a holtat, a fény pedig könyörtelenül megvilágította foltjait, az ember bocsánatkérése nélkül meg sosem bocsátható bűneit. Nyírő, életében sosem kért bocsánatot a nyilas eszmék hirdetéséért. Holtában sem tenné, gondolom. Így neki sem bocsáthat meg, nem adhat feloldozást jóérzésű székely, vagy magyar. Újratemetése körüli cirkusza csak egyre volt jó: helyére tenni értékét, emberi értékét azokban, akiknek ezt a szocialista internacionalizmus korszakának hallgatásai meg nem adták.

Itthon gőzerővel pumpálják lejárt idők áporodott levegőjét az új luftballonba. Készül a mosolygós Horthy-lufi, a zászlómegáldó és zászlóbontó Horthy-lufi, a visszafoglaló Horthy-lufi, a magyarok atyja, édesapánk Horthy-lufi, meg a többi egyszer majd úgyis kidurranó, ócska bazári gagyi. Szobor fából – jól nyakonötve (ürge Horthy)- szobor kőből, bronzból, egy háborús bűnös, népveszejtőnek.
Várom, mikor rendeli meg a kormány Kerényi lebonyolításban az újabb festménysorozatot:
-  Horthy saját kezével tapasztja a léket a süllyedő Kárpátián
-  Horthy fehér lovon kondoleál a Siófokon akasztottak hozzátartozóinak
-  Horthy posztumusz Corvin-láncra terjeszti fel Sallait és Fürstöt
-  Horthy valódira cseréli a hamis ezerfrankosokat
-  Horthy háromszor visszautasítja a koronát
-  Horthy visszaszerzi magyar területeinket a Donnál
-  Horthy barátságosan elbeszélget Újvidék lakosságával
-  Horthy élelmiszercsomagot csempész be az Auschwitzba induló marhavagonba
-  Horthy eredményesen kiugrik
-  Horthy árvalányhajat ültet Estorilban

Ahogy az agyamentek elszántságát ismerem, a Nemzeti Galériában már keresik a helyet a képeknek, valahol, kicsit kevésbé exponált helyen, mint az, ahol a kecskés Orbán képe virít.


Balog Gábor
-csataloo-
2012.06.12.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése