2011. december 17., szombat

HOFFMANNCSIPKE-CSATARÓZSIKA ÁLMA















(abszurd fikció)

Kérdezném, miféle oktatásügy, miféle rendszer az, amely olyan embereket nevel ki már nem elhanyagolható számban magából, mint a hatalomvágytól fertőzött egykor fél-yuppi, a Felcsútbasi? A hagymázas teóriáit hülyének eladni képes Unortodox-guru? A mintát, betanult, szöveget rezzenéstelen arccal, kamerák kereszttüzében megvalló, ma már kontaktlencsés, vagy operált Szódavízszem, esetleg utódja, a Magashomlokú debil, s hogy van az, hogy mindehhez, csöndesbeszédű jogoktatók is csatlakoznak?

Megválaszolnám a kérdésemet.

Kádár-féle oktatásügy. Évente húszasával diákolimpiákat nyerők, matekben, kémiában, s fizikában szintúgy, egy totalitárius, vagy majdnem, sőt legkevésbé sem az rendszer oktatásügye!

Kérdezném, hogy lehet, hogy támogatott felemelkedés lehetősége olyan embereket nevelt ki vezetői posztra, mint Orbán, Kövér, egyszeri megjelenésből ma is megélő Deutsch, meg a látható-láthatatlan slepp, a fogd a pénzt és fussvele-simicska, a meszeljük el a jogszerűtlent, mert elévült (vagy nem) poltpeti, és kétharmaddal, nép által választott untermanjaik?

Az az oktatásügy minket is nevelt.

Gondolkodónak, többnyire jónak. Befektetésnek – lehet – későbbi kor emberi használatára. Voltunk jó, kevésbé jó – közepes – és rossz tanulók. Túléltük, felnőtt emberek lettünk. Dolgozók-alkalmazottak, vagy vezetők. Tettük a dolgunk a szintjeinken többnyire, és el-el kanyarodott kapott közös indíttatásunk egymástól messzire.

Minap említette a Nemzet Golyóstolla egy iskolába kihelyezett (Mit keres ott???) osztályfőnöki órán, hogy a közepes diák eltűnik a süllyesztőben. Igaza lenne??
Einsteint, Archimédesz, Newton közepes diák volt. Platon iskoláiról nem szól a fáma. Herzl Tivadar a polgári Bécsben szerzett diplomát. Közepes diákok? Igen!
Nem végzett diplomát osztó iskolákat Hitler, de végzett, diplomás lett a középszer Mussolini, Vona Gábor, a whiskys, s talán Gazember László is.

A közepes diákok mi vagyunk, mi mindannyian, kisemberek.
Nem vittük volna semmire? Van gyerekünk, kinek egy, kinek több. Megélhetést biztosítottunk magunknak, családunknak, s - időnként osszunk-szorozzunk – másoknak is.
Az, hogy lopásban, hazudozásban alulképzettek vagyunk, miért ránk kell, vessen követ?

Ideje lenne elzavarni azt a középszert, amiről nem szólt a Toll.
Őt, magát, a bólogató pártkatonát, a nemzetveszejtőt, pártostul, Felcsútbasistul, de minél hamarabb!!!!

Balog Gábor
-csataloo-
2011.12.17.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése